Konvekcijska pečica - Erion-nova
17181
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17181,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Konvekcijska pečica

KONVEKCIJSKA PEČICA

Kar zadeva to pečico, je poudarek na tem, da ni primerjave s klasično mikrovalovko, ker ta pečica nima nikakršne podobnosti z njo, kar pomeni, da ne proizvaja škodljivih mikrovalov, ampak deluje izključno na cirkulacijo toplega zraka.

 

Je zelo enostavnega izgleda, je lahka, ni težja od 3 kg, kar pomeni, da je tudi prenosna, torej jo lahko vzamete s sabo na dopust oz. kamorkoli, kjer je električna energija. Srce pečice se nahaja v tem pokrovu, v njem pa je 1300 W grelec. Znano je, da klasične pečice varirajo od 2200 W do 2600 W, kar pomeni, da z uporabo te pečice prihranimo električno energijo tudi do 60 %. V pokrov je vgrajen ventilator, njegova funkcija pa je, da topel zrak kroži, da ta cirkulira.

 

Na pokrovu sta 2 stikali. Prvo zgornje je za reguliranje temperature in drugo zgornje v času pečenja, kar je zelo praktično, če ste dali kaj peč in programirali na 60 min. Če kamorkoli odidete oz. pozabite, da je pečica vklopljena, se ne rabite bati, da je hrana zgorela, saj se s potekom časa pečica zvočno oglasi in peka se konča. Kasneje lahko še samo nastavite čas za par minut, da se hrana pogreje. Zelo pomembna stvar na pokrovu je ročaj. Zraven tega, da s pomočjo tega ročaja dvigujemo pokrov, je ročaj obenem tudi kontakt. S spuščanjem le tega, pečica začne peči, z dvigom pa se peka konča. Pečica je narejena iz arkopal stekla, kateri prenaša visoke termične šoke.

 

Po končani peki, je pečica izjemno vroča zaradi tega pa ni strahu, da je ne bi mogli dati v pomivalno korito z hladno vodo in da bi se steklo zlomilo, saj je izdelana iz arkopal stekla, kot je zgoraj navedeno.

K PEČICI DOBITE 3 MREŽICE

1. mrežica je najpomembnejša, ker se pred vsako peko položi na samo dno pečice. Na dnu so pritrjene 4 majhne nogice, kar pomeni, da s samim spuščanjem na dno pečice povzročite, da topli zrak cirkulira okrog same hrane. Druga mrežica je za pečenje na dveh nivojih. Na prvo mrežico lahko postavite meso, potem na drugo mrežico krompir in bo istočasno pečeno, pa tudi okusno, ker se sama mast od pečenja cedi po krompirju. In tretja, nekako najbolj praktična za kostanje, peciva in pommes frites.

 

Če je v družini več članov, uporabljate ta obroč. To je obroč za povečevanje obsega pečice. Položite hrano, nato obroč, zgoraj pokrov in na ta način lahko spečete tudi do 5 kg mesa teže v njej. Zraven vsega naštetega, dobite zraven tudi praktično prijemalko za vročo hrano in mrežice, da ne pride do opeklin ter palčko za ražnjiče, roštilj.

 

V tej pečici lahko pečete, odmrzujete, dokončujete jedi. Prednost te pečice pa je predvsem, da ohranja vaše zdravje. Predstavili vam bomo primer peke piščanca (damo v pečico), 1 olupljen krompir, 1 neolupljen in čebulo v lupini. Vse to se pokrije s pokrovko, programira na 250 stopinj ter nastavi na 60 min, ročka pa se spusti .

 

Piščanec, ki smo ga dali v pečico, je popolnoma nezačinjen in brez kakršnihkoli maščob. Tako delamo samo na prezentacijah, da bi lahko takšno vrsto hrane približali diabetikom, ljudem, ki imajo problem z maščobo v krvi, povišanim pritiskom ali so iz kakršnegakoli drugega razloga na dieti. Ta način priprave je v 1. vrsti zdrav, obenem pa vam lahko potrdimo, da je lahko tudi zelo okusen. Ta piščanec se sedaj izključno peče v svoji lastni pari, kar pomeni, da vsi naravni minerali in vitamini ostanejo v hrani.

 

Pri preverjanju hrane pri pečenju v klasični pečici, moramo odpreti vrata pečice, pri tem pa vsa para izhlapi. Pri naši pečici tega ni. Zmanjšana je dehidracija jedi, ta je zelo okusna tudi brez kančka soli in pri pokušnji tega piščanca, je 95 % ljudi na prezentacijah zelo zadovoljno, ker zadovoljuje našo potrebo po soli. V tej pečici, kakor tudi v klasični, lahko pripravljate absolutno z vsemi začimbami, ampak jih je potrebno veliko manj. Kar zadeva olupljen krompir, ta izpade kot pečen, neolupljen pa kot kuhan.

 

Čebula je pogost dodatek jedi, ker daje prijeten vonj, vendar pa ima čebulna lupina izrazito težak in neznosen vonj in ravno iz tega razloga se doda cela čebula, da se potrdi, da v tej pečici ni prenašanja vonjav z ene jedi na drugo, torej v tej pečici lahko hkrati spečete tudi 3 različne priloge. Kar zadeva vzdrževanje pečice, je dokaj enostavno, saj jo lahko peremo v pomivalnem stroju, razen zgornjega dela, v katerem je električna napeljava.

 

Ta del se obriše z mokro gobico. Če se odločimo za ročno pomivanje, nalijemo vrelo vodo in par kapljic detergenta, v katero samo položimo dele pečice in ročno obrišemo. Pečica ima tudi program samočiščenja, torej lahko v njej očistimo, zapečene mrežice, vilice, noži, krožnike. Program nastavimo na 150 stopinj, čas- 10 min. V tem času bo topel zrak odmastil vse zapečene dele zato ne rabimo uporabljati sredstev za odmaščevanje ali kakršnih koli grobih gobic za čiščenje. Nato jo izplaknemo pod vodo. Zraven pečice dobimo tudi recepte, pod katerimi piše, na kakšni temperaturi se katera jed pripravlja in na kateri mrežici.